Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 26 серпня - 6 вересня 2024 року

11 вересня 2024, 13:16

ВРП звільнила 7 суддів у відставку

ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Лилу Віталія Миколайовича – з посади судді Новомосковського міськрайонного суду  Дніпропетровської області;

  • Тонконоженка Миколу Миколайовича – з посади судді Київського районного суду міста Одеси;

  • Жигуліна Сергія Миколайовича – з посади судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області;

  • Кучерявенка Сергія Степановича – з посади судді Веселинівського районного суду Миколаївської області;

  • Бурлаку Ірину Василівну  – з посади судді Харківського апеляційного суду;

  • Новова Сергія Олександровича – з посади судді Київського апеляційного суду;

  • Шевчук Світлану Ростиславівну – з посади судді Північного апеляційного господарського суду.

 

ВРП змінила територіальну підсудність судових справ чотирьох судів Донецької області

ВРП з 2 вересня 2024 року змінила територіальну підсудність судових справ чотирьох судів Донецької області, а саме:

  • Дзержинського міського суду Донецької області – шляхом її передачі до Самарського районного суду міста Дніпропетровська;

  • Димитровського міського суду Донецької області – шляхом її передачі до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська;

  • Красноармійського міськрайонного суду Донецької області  – шляхом її передачі до Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області;

  • Селидівського міського суду Донецької області – шляхом її передачі до Кіровського районного суду міста Дніпропетровська.

 

ВРП звернулася до КМУ та Мінфіну щодо належного фінансування судової влади

З метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя в частині належного фінансування та умов для функціонування судів, органів та установ системи правосуддя у 2025 році, ВРП 29 серпня 2024 року ухвалила публічне звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.

Текст публічного звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України – за посиланням.

 

Визначення міжнародних стандартів юридичної професії сприятиме забезпеченню високого рівня професіоналізму правників та підвищенню якості правосуддя – член ВРП Інна Плахтій

Відбулося обговорення результатів проєкту «Реформа класифікатора та розробка стандартів юридичної професії», що реалізується Асоціацією правників України за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх». Під час заходу були презентовані проєкти змін до Класифікатора професій в частині правничої професії, а також проєкти стандартів професій «Суддя», «Прокурор» та «Юридичний радник».

Членкиня ВРП Інна Плахтій зазначила, що стандарти юридичної професії є надважливими, першочергово для забезпечення якості правосуддя. Адже вони визначають чіткі вимоги для кваліфікації та компетенції юристів. І це сприяє забезпеченню високого рівня професіоналізму. Це гарантує, що правосуддя буде здійснюватися компетентними та підготовленими фахівцями, що підвищує довіру громадськості до судової системи.

 

У дискусії щодо реформування вищої юридичної освіти в Україні взяв участь заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов

Заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов, керівник секретаріату ВРП Михайло Шумило взяли участь у роботі круглого столу, на якому було представлено звіт «Реформа вищої юридичної освіти в Україні: підходи до розмежування підготовки фахівців для правничої професії та для органів правопорядку», який підготовлено Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці з Фундацією DEJURE за підтримки Національного Демократичного Інституту та Програми USAID «Справедливість для всіх».

Дмитро Лук’янов поінформував, що  члени ВРП візьмуть участь у зустрічі з Європейською Комісією, яка відбудеться 17 вересня 2024 року у місті Брюсселі (Королівство Бельгія), за тематикою переговорного розділу 23 «Судова влада та основоположні права», частиною якого є саме реформа юридичної освіти.  Під час цієї зустрічі будуть представлені ситуація з юридичною освітою в Україні та напрацьовані пропозиції щодо її реформування, після цього буде розроблено план дій для України. Певні рекомендації щодо наступних дій України значною мірою залежатимуть від позиції європейських експертів.

 

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – серпні 2024 року

Співробітниками секретаріату ВРП упродовж восьми місяців 2024 року опрацьовано 3229 звернень громадян та 1008 запитів на інформацію; на телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26 надійшло 1707 звернень від громадян; підготовлено також 8908 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 15251 копію актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 18642 аркуші проєктів документів ВРП.

Протягом січня – серпня 2024 року на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя оприлюднено: 3925 актів ВРП, 1929 інших документів, 517 новин та повідомлень; у соціальних мережах ВРП розміщено 1116 інформаційних матеріалів; у розділі «Новини» на порталі «Судова влада України» опубліковано більше 2100 інформаційних матеріалів.

 

Питання оптимізації мережі судів у центрі уваги ключових стейкхолдерів

Відбулося засідання круглого столу на тему «Оптимізація мережі судів: поточний стан, виклики та перспективи». Захід, який об’єднав широке коло фахівців, організований Проєктом ЄС «Право-Justice».

Голова ВРП Григорій Усик підкреслив, що оптимізація мережі місцевих загальних судів є складовою судової реформи, проведення якої є однією з найважливіших умов просування України на шляху європейської інтеграції. «Ми маємо виважено підійти до вказаного питання, врахувати всі реальні ризики, специфіку кожного регіону та обсяги необхідних ресурсів. Тому поодинці, самостійно ні законодавець, ні органи судової адміністрації усіх питань не вирішать. У цій справі потрібен системний комплексний підхід, спільні дії. В тому числі внесення змін до законодавства щодо територіальної підсудності справ», – сказав він.

"Юридична практика"