Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальну практику ЄСПЛ у справах проти України та інших держав – членів Ради Європи обговорюють у межах серії круглих столів

05 вересня 2024, 09:02

Верховний Суд спільно з Радою Європи та ОБСЄ продовжують проводити серію круглих столів з обговорення актуальної практики Європейського суду з прав людини у справах проти України та інших держав – членів РЄ.

Такі заходи мають на меті поглиблення знань суддів з усіх регіонів про практику ЄСПЛ та про основні причини ухвалення ЄСПЛ рішень у справах проти України.  

Учасниками попередніх круглих столів були судді судів Одещини, Вінниччини, Житомирщини, Сумщини і Чернігівщини. Цього ж разу слухачами лекцій стали судді із Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Під час заходу Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко окреслив ключові проблеми, які констатував ЄСПЛ у рішеннях у справах проти України, ухвалених упродовж 2023 року, та акцентував на кроках, які необхідно вжити для виконання заходів загального характеру на виконання рішень ЄСПЛ.

Голова ВС також висловив вдячність управлінню програм співробітництва РЄ в межах проєктів «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України» та Програмі підтримки ОБСЄ для України в межах проєкту «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни» за співпрацю і сприяння у проведенні серії круглих столів.

Лекція судді ВС у Касаційному кримінальному суді Наталії Марчук була присвячена питанням оцінки доказів і вимогам щодо їх допустимості та аналізу відповідної практики ЄСПЛ. Крім того, суддя висвітлила проблематику відсутності ефективного розслідування заяв про жорстоке поводження, що становить порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, і питання, пов'язані із втручанням у приватне життя, у контексті проведення обшуку та огляду місця події.

Суддя ВС у ККС Олександра Яновська в межах свого виступу проаналізувала рішення ЄСПЛ, ухвалені у справах проти України у 2022–2023 роках, детально розкривши позиції Суду, що стосувалися порушення ст. 6 Конвенції та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції.

До участі в заключному круглому столі запрошені судді судів Дніпропетровської, Кіровоградської та Черкаської областей.

Детальніше – у попередніх публікаціях за посиланнями:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1593606/

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1640994/

Верховний Суд