Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд притягнув до кримінальної відповідальності трьох подруг за обвинуваченням у хуліганстві

04 вересня 2024, 14:12

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області повідомляє, що у ході судового розгляду, який  проходив у закритому режимі, суд встановив, що троє подруг, на той час неповнолітні учениці восьмого та дев′ятих класів різних шкіл, у тому числі Бердичівського та тоді ще Козятинського  районів, змовилися побити свою ровесницю, на той час 14-річну знайому, зняти  свої дії на відео та поширити в  інтернеті. Таким чином подруги вирішили принизити та покарати дівчину з надуманих причин. Для цього вони призначили потерпілій зустріч після школи, відвели у безлюдне місце та вчинили розправу: ображали, повалили на землю та  били руками і ногами в голову та по тілу. Усе це одна з обвинувачених знімала  на телефон, а згодом інша виклала відео у соціальній мережі. Внаслідок побиття дівчина зазнала не лише фізичних травм, які  судмедекспертиза  визначила як легкі тілесні ушкодження,  але й значних моральних страждань через приниження та сором після того, як відео  було поширене та набуло розголосу.

Усі троє обвинувачених свою вину в інкримінованому злочині, який за законом нині є нетяжким, визнали повністю, просили у потерпілої вибачення та  добровільно відшкодували вартість лікування.

Призначаючи вид та міру покарання, суд врахував характер суспільно небезпечного діяння, його зухвалість, але при цьому особи обвинувачених, які є раніше не судимими,  та  їхній неповнолітній  вік. Особливо до уваги суд узяв запропоновану прокурором міру покарання – пробаційний нагляд, який є значно менш  суворим, ніж єдине можливе покарання щодо неповнолітніх на час подій у виді позбавлення волі. На думку суду, саме призначене покарання сприятиме досягненню мети покарання та буде необхідним і достатнім для виправлення обвинувачених та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як ними, так і іншими особами.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/2318/20.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області