Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шлях до відновлення держави: суддя ВС взяла участь в освітньо-професійному курсі для молоді

03 вересня 2024, 14:31

Суддя ВС у Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак виступила на освітньо-професійному молодіжному курсі «Державотворець: шлях до відновлення держави», який відбувся на базі Київської школи державного управління імені Сергія Нижного.

Спікерка розповіла про власний шлях до суддівської професії, основне призначення суду, структуру та повноваження Верховного Суду, ознайомила слухачів з особливостями адміністративної юрисдикції, а також висвітлила питання щодо сталості та єдності судової практики.

Під час лекції Мирослава Білак наголосила, що українське суспільство є частиною європейської правової культури, в пошуках відновлення справедливості, прагне ціннісного наповнення усіх сфер суспільного і державного життя країни, активно впроваджуючи зміни в умовах воєнного стану. Саме сталість і єдність судової практики забезпечує передбачуваність для суспільства, зміцнюючи довіру як до суду, так і до влади зокрема, впливаючи на легітимність дій усієї публічної влади в країні.

Суддя зауважила, що судова практика, незважаючи на нестачу критичної чисельності суддів і значне навантаження, вчасно реагує на потреби і виклики воєнного часу. За її словами, рішення ВС є невід’ємною частиною євроінтеграційного процесу України, оскільки Суд застосовує стандарти, які містяться як у міжнародному, так і в європейському праві, застосовуючи практику і підходи у рішеннях ЄСПЛ і Суду справедливості ЄС. При цьому ВС, не порушуючи сутність принципів правовладдя, в умовах війни змінив парадигму застосовування деяких міжнародних принципів і стандартів в окремих категоріях справ, які були сформульовані за мирних умов. Тобто ВС за допомогою своєї правозастосовної практики бере активну участь у забезпеченні єдності правового простору у сфері міжнародного і європейського захисту прав людини.

Говорили учасники заходу й про важливість комунікації суду із суспільством. У контексті цього питання Мирослава Білак розповіла, зокрема, про дайджести судової практики, висвітлення правових позицій Суду, офіційний вебсайт та сторінки Суду в соціальних мережах.

На завершення виступу спікерка відповіла на запитання учасників освітнього курсу.

Програма «Державотворець» ініційована Міністерством молоді та спорту України спільно з партнерськими організаціями 2018 року. Її мета – створити систему особистісного та професійного розвитку молоді в Україні віком від 18 до 35 років, розвинути відповідальне лідерство й підвищити рівень громадянської активності молоді.

Верховний Суд