Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У дискусії щодо реформування вищої юридичної освіти в Україні взяв участь заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов

02 вересня 2024, 14:34

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило взяли участь у роботі круглого столу, на якому було представлено звіт «Реформа вищої юридичної освіти в Україні: підходи до розмежування підготовки фахівців для правничої професії та для органів правопорядку», який підготовлено Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці з Фундацією DEJURE за підтримки Національного Демократичного Інституту та Програми USAID «Справедливість для всіх».

Необхідність розмежування підготовки таких фахівців передбачено у Звіті Єврокомісії щодо України в межах пакета розширення Європейського Союзу, оприлюдненого в листопаді минулого року.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ організувала та провела серію обговорень за участю представників державних органів, суддів, правозахисників та експертів громадських організацій щодо розмежування підготовки кадрів для правничої професії та кадрів для органів правопорядку. За їх результатами Коаліція РПР підготувала відповідний звіт з висновками і рекомендаціями, які, на їх переконання, стануть у нагоді членам Робочої групи з питань реформування юридичної освіти при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, а також іншим зацікавленим особам.

Учасники заходу ознайомилися зі звітом та висловили думки щодо наступних кроків, необхідних для чіткого інституційного розмежування підготовки фахівців для правничої професії та органів правопорядку.

Під час обговорення звіту заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов поінформував, що  члени Вищої ради правосуддя візьмуть участь у зустрічі з Європейською Комісією, яка відбудеться 17 вересня 2024 року у місті Брюсселі (Королівство Бельгія), за тематикою переговорного розділу 23 «Судова влада та основоположні права», частиною якого є саме реформа юридичної освіти. Під час цієї зустрічі будуть представлені ситуація з юридичною освітою в Україні та напрацьовані пропозиції щодо її реформування, після цього буде розроблено план дій для України. Певні рекомендації щодо наступних дій України значною мірою залежатимуть від позиції європейських експертів.

Заступник Голови ВРП звернув увагу на важливість заходів, спрямованих на збереження юридичних шкіл та викладацького складу.

«Юридичні школи формуються дуже довго – роками, а може, й десятиліттями, а втратити їх можна дуже швидко. Якщо створювати надмірні вимоги до юридичних шкіл і їх викладачів, але не передбачивши заходів щодо їх збереження та підтримки, професіонали підуть в інші галузі. Ми втратимо юридичну освіту і потім роками будемо формувати новий викладацький склад для підготовки майбутніх правників», – зазначив заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов.

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, закладів вищої освіти, громадських організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги, представники правничої професії та академічної спільноти.

Вища рада правосуддя