Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​У Раді суддів України завершено роботу над оновленням Кодексу суддівської етики

02 вересня 2024, 13:11

Робоча група, створена при Раді суддів України, завершила роботу над оновленням Кодексу суддівської етики. 30 серпня в Києві відбулося засідання, у якому взяли участь всі ключові розробники Кодексу і вже найближчим часом його оновлена версія буде представлена суддівській спільноті.

Як зазначив голова Робочої групи, член РСУ, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов, робота над оновленням Кодексу суддівської етики потребувала консолідації зусиль всіх без винятку представників органів та установ системи правосуддя.

"Нарівні з членами Ради суддів України над документом спільно, а головне з великою зацікавленістю, працювали члени Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, діючі судді та судді у відставці, науковці, правники, представники Національної школи суддів України, суддівських асоціацій та наші багаторічні партнери з Програми USAID "Справедливість для всіх", що дало нам можливість створити документ, який відповідатиме вимогам часу і тим змінам, що відбулися у системі правосуддя України", - підсумував Єгор Краснов.

Разом з тим він наголосив, що попри всю масштабність роботи, остаточне сприйняття документа буде залежати від делегатів чергового ХХ з'їзду суддів України, які мають затвердити оновлений Кодекс суддівської етики своїм голосуванням.

Чому Кодекс суддівської етики такий важливий для суддівської спільноти?

Найперше тим, що наявність Кодексу прописана в Законі України про "Судоустрій і статус суддів". Стаття 58 каже, що "питання етики суддів визначаються Кодексом суддівської етики, що затверджується з’їздом суддів України за пропозицією Ради суддів України".

По друге: Кодекс визначає правила поведінки судді в процесуальній діяльності та повсякденному житті, порушення яких може призвести не тільки до притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, а й взагалі до позбавлення права здійснювати правосуддя.

По третє: Кодекс визначає зобов'язання, якими судді добровільно беруть на себе більш істотні обмеження, пов'язані з дотриманням етичних норм як у поведінці під час здійснення правосуддя, так і в позасудовій поведінці.

І на останок, чинна редакція Кодексу суддівської етики була затверджена XI черговим з'їздом суддів України 22 лютого 2013 року, це означає, що вона не враховує тих суттєвих змін та реформ, що відбулися в судовій владі за 11 років з моменту його прийняття.

У фінальному засіданні, що відбулося 30 серпня 2024 року, взяли участь:

Єгор Краснов - голова робочої групи, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС;

Оксана Марченко - заступник Голови Ради суддів України, суддя Господарського суду міста Києва;

Костянтин Кобилянський - член Ради суддів України, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва;

Андрій Жук - суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС;

Лариса Трофімова - суддя Черкаського окружного адміністративного суду;

Сергій Бурлаков, Інна Плахтій, Олександр Сасевич – члени Вищої ради правосуддя;

Руслан Мельник - член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

Борис Малишев - доктор юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка;

Денис Зборошенко - представник Проєкту IDLO "Підтримка реформи судового врядування в Україні";

Олександр Пасенюк - голова Всеукраїнської Асоціації адміністративних судів;

Юлія Бездоля - голова Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Господарського суду Одеської області;

Марія Демидова - член Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Господарського суду Чернігівської області;

Ольга Примак-Березовська - заступник Голови Правління ГО "Добросуд", суддя Оболонського районного суду міста Києва;

Наталія Петрова – заступниця Керівника Програми USAID "Справедливість для всіх";

Анна Сухова - юридична радниця Програми USAID "Справедливість для всіх";

Олександр Сидєльніков, Олег Михайлюк - експерти Програми USAID "Справедливість для всіх";

Ярослав Бєлих – провідний експерт ГО "Інститут прикладних гуманітарних досліджень" (Харків);

Організатором засідання Робочої групи виступила Рада суддів України за підтримки Програми USAID "Справедливість для всіх".

Організаційне забезпечення заходу здійснювали працівники відділу організаційного забезпечення суддівського самоврядування: Людмила Кривонос - заступник начальника відділу та головний спеціаліст відділу Валентина Пастухова.

Рада суддів України