Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

9 років позбавлення волі призначив суд колаборантові з Нової Каховки

29 серпня 2024, 09:21

63-річного чоловіка, який до тимчасової окупації міста працював лаборантом в одному з місцевих ліцеїв, заочно визнано винним за ч.5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (публічні заклики до проведення незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території ). 

Рівненський апеляційний суд переглянув апеляційну скаргу захисниці обвинуваченого Олексія Р., подану на вирок місцевого суду, яким колаборанта  засуджено на 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій строком на 15 років, з конфіскацією майна. Сторона захисту просила вирок скасувати, провадження у справі закрити, посилаючись на недоведеність вини обвинуваченого та відсутність комунікації з ним, оскільки той проживає на непідконтрольній Україні території.

Проти задоволення апеляційних вимог захисниці виступила прокурорка, та нагадала, що у ході спеціального досудового розслідування та здійснення спеціального судового провадження встановлено, що Олексій Р. публічно звертався із закликами про проведення референдуму на тимчасово окупованій території Херсонської області щодо приєднання даного регіону до російської федерації та висловлював позицію про єдність з рф. Його звернення транслювали пропагандистські проросійські канали та месенджери, що підривало основи національної безпеки України. Просила вирок суду першої інстанції залишити без змін, як законний та обґрунтований.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирок відносно Олексія Р. залишив без змін, вважаючи його законним та обґрунтованим, апеляційну скаргу захисниці — без задоволення.  

Рівненський апеляційний суд