Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила суддю Черкаського апеляційного суду за вчинення істотного дисциплінарного проступку

21 серпня 2024, 08:25

20 серпня 2024 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Черкаського апеляційного суду Бородійчука Володимира Георгійовича на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина восьма статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

За результатами розгляду об’єднаної дисциплінарної справи Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дії судді містять склад дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» - допущення суддею поведінки, що порочить звання судді, підриває авторитет правосуддя, зокрема в питаннях дотримання норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду. Справа стосувалась порушення суддею ПДД – відмови на вимогу поліцейських пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП).

Рішенням ВРП від 25 червня 2024 року № 1947/0/15-24 рішення палати залишено без змін.

Рішення ВРП про звільнення з посади не є рішенням про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, а лише ухвалюється на його підставі, тому за своєю суттю є кадровим.

Вища рада правосуддя