Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12 років позбавлення волі з конфіскацією майна: оголошено вирок громадянину, який обвинувачувався у здійсненні колабораційної діяльності

16 серпня 2024, 13:25

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що приблизно у першій декаді квітня 2022 року, перебуваючи у смт. Якимівка Мелітопольського району Запорізької області, яке є тимчасово окупованою територією збройними формуваннями держави-агресора, громадянин А. прийняв пропозицію невстановлених осіб із числа представників окупаційної влади смт. Якимівка Мелітопольського району Запорізької області та добровільно, з власної ініціативи вступив до лав незаконного правоохоронного органу, зайнявши посаду мовою оригіналу «помощник дежурного» у вищевказаному незаконному правоохоронному органі. В подальшому, виконуючи свої функціональні обов’язки, здійснював в межах своїх службових повноважень патрулювання території громади у форменому одязі зі зброєю разом з іншими поліцейськими та представниками збройних формувань держави-агресора російської федерації, приймав дзвінки від місцевого населення та фіксував інформацію про вчинення діянь на підпорядкованій йому території, а також вчиняв інші протиправні дії в інтересах окупаційної влади, пов’язані з охороною прав, правопорядку, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора на тимчасово окупованій території Мелітопольського району Запорізької області.

Вина обвинуваченого А. у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів, допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади строком на 12 років з конфіскацією усього належного йому на праві приватної власності майна.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.