Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі: суд виніс вирок громадянину за обвинуваченням у державній зраді та дезертирстві

12 серпня 2024, 15:22

9 серпня 2024 року Корольовським районним судом м. Житомира оголошено вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянина України, уродженця с. Піски, Житомирської області, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 111 (Державна зрада) та частиною 1 статті 408 (Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також нез’явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу) Кримінального кодексу України.

Судом встановлено, що обвинувачений, був військовослужбовцем Збройних Сил України, у військовому званні майора перебував на території України, а саме на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, свідомо порушив військову присягу та перейшов на бік ворога. Прийняв пропозицію представників збройних сил російської федерації, щодо проходження військової служби в зс рф. Разом з тим, встановлено, що обвинувачений, у вказаний період закликав військовослужбовців ЗСУ щодо переходу до лав зс рф, сприяв в отриманні доступу до особових справ військовослужбовців ЗС України, спілкувався з окупантами.

Обвинувачений у судові засідання за викликами суду не з’явився, про час та місце розгляду даного кримінального провадження повідомлявся неодноразово належним чином.

За результатами судового розгляду від 9 серпня 2024 року Корольовським районним суд м. Житомира ухвалено вирок, за яким громадянина України визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 111 та частиною 1 статті 408 Кримінального кодексу України, та призначено остаточне покарання за сукупністю злочинів у виді 15 років позбавлення волі.

Наразі вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.