Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 29 липня – 9 серпня 2024 року

12 серпня 2024, 11:22

11 суддів звільнено у відставку

ВРП вирішила звільнити 11 суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Соколовську Тетяну Олексіївну – з посади судді Шаргородського районного суду Вінницької області;

Іванченко Аллу Миколаївну – з посади судді Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області;

Валєєву Талію Емірівну – з посади судді Господарського суду Івано-Франківської області;

Крилову Олену Вікторівну – з посади судді Запорізького апеляційного суду;

Ковальчука Володимира Дмитровича – з посади судді Волинського окружного адміністративного суду;

Гетьман Любов Василівну – з посади судді Куп’янського міськрайонного суду Харківської області (відряджену до Червонозаводського районного суду міста Харкова);

Євдокімову Олену Павлівну – з посади судді Шосткинського міськрайонного суду Сумської області;

Мартинишин Марію Олексіївну – з посади судді Франківського районного суду міста Львова;

Толкаченка Олександра Олександровича – з посади судді Одеського апеляційного суду;

Кошика Андрія Юрійовича – з посади судді Господарського суду Київської області;

Васильків Олену Василівну – з посади судді Київського районного суду міста Одеси.

ВРП вчергове відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області

У зв’язку з безпековою ситуацією в Херсонському регіоні 30 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення відтермінувати початок відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області до 1 листопада 2024 року.

Херсонський міський суд Херсонської області продовжить розгляд справ, які надійшли на розгляд цього суду до 31 жовтня 2024 року включно.

Про цінності та їхню сутність розмірковували члени ВРП і працівники секретаріату разом із філософом та письменником Тарасом Лютим

Модеровану дискусію «Цінності як орієнтир мислення» провів для членів Вищої ради правосуддя та працівників секретаріату український філософ, письменник, професор кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тарас Лютий. Захід відбувся за ініціативи Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III».

Презентовано посібник щодо практики Суду справедливості ЄС із питань верховенства права

Завантажити посібник

160 суддів звільнено з початку 2024 року

Упродовж січня – липня 2024 року ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 160 суддів:

За загальними обставинами звільнено 141 суддю:

  • у зв’язку з поданням заяв про відставку звільнено 134суддів;

  • у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажаннямзвільнено 7 суддів місцевих судів.

За особливими обставинами звільнено 19 суддів.

ВРП звільнила суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду за вчинення істотного дисциплінарного проступку

6 серпня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Всеволода Князєва  на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Першої дисциплінарної палати ВРП про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина восьма статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

ВРП звільнила суддю Макарівського районного суду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

6 серпня 2024 року ВРП вирішила звільнити суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Другої дисциплінарної палати ВРП, яка  вирішила притягнути суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина восьма статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Протягом січня – липня 2024 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення 399 суддів

Упродовж семи місяців 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 399 суддів до місцевих судів, з них:

  • 350 суддів — до місцевих загальних судів;

  • 28 суддів — до місцевих адміністративних судів;

  • 21 суддя — до місцевих господарських судів.

ВРП звільнила суддю Лисичанського міського суду Луганської області, відрядженого до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області, за вчинення істотного дисциплінарного проступку

6 серпня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Лисичанського міського суду Луганської області, відрядженого до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області, Андрія Березіна на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Другої дисциплінарної палати ВРП, яка вирішила притягнути Андрія Березіна до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

159 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів розглянула ВРП протягом січня – липня 2024 року

Упродовж семи місяців 2024 року до ВРП надійшло 147 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, Рада з початку цього року розглянула 159 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 64 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 63 рішення про вжиття заходів реагування.

Розглянувши 95 повідомлень суддів, Рада ухвалила 25 рішень про затвердження 86 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП ухвалила 3 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Суддю Донецького окружного адміністративного суду Людмилу Арестову тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади ухвалила Третя дисциплінарна палата ВРП 7 серпня 2024 року. Згідно із частиною 7 статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і частиною 2 статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», враховуючи рішення, ухвалене Третьою дисциплінарною палатою ВРП 7 серпня 2024 року, суддю Донецького окружного адміністративного суду Арестову Людмилу Валеріївну відсторонено від здійснення правосуддя.

ВРП уточнила вимоги до оформлення заяв, скарг, повідомлень, звернень

ВРП ухвалила рішення про внесення змін та доповнень до регламенту Вищої ради правосуддя.

Детальніше – за посиланням.

Правовий комітет ВРУ підтримав ініціативу щодо розробки законопроєкту про встановлення доплат суддям, які працюють на прифронтових територіях

8 серпня 2024 року член ВРП Юлія Бокова та працівники секретаріату взяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Зокрема, Комітет доручив робочій групі з питань забезпечення належного фінансування судової влади та підкомітету з питань правосуддя підготувати проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо встановлення суддям доплати до посадового окладу за здійснення правосуддя на територіях бойових дій.

Як зазначив член Комітету Сергій Демченко, пропонуються такі доплати: на територіях активних бойових дій – 15% посадового окладу; на територіях можливих бойових дій – 10% посадового окладу. Право на доплати матимуть судді 86 судів, зокрема у Запорізькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Донецькій областях. Кошти для цього можуть бути перерозподілені з понадпланових надходжень від судового збору.

Юлія Бокова відзначила важливість такої пропозиції, оскільки це сприятиме мотивуванню суддів, яких призначають на посади у місцевих судах, обирати роботу в судах на прифронтових територіях. Якщо фінансування може бути забезпечено за рахунок судового збору, то, на думку Юлії Бокової, ВРП може підтримати таку ініціативу.

Детальніше – за посиланням.

"Юридична практика"