Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про захист дітей за моделлю Барнахус керівниця апарату Вінницького апеляційного суду поспілкувалася з заступником міністра

12 серпня 2024, 08:38

Розбудова системи правосуддя, дружнього до дитини. Над цим вже кілька років разом з українськими та міжнародними організаціями працює Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх. Одним із важливих кроків у цьому напрямі є реалізація міжвідомчого пілотного проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства». Про це, зокрема, йшлося на вчорашній нараді під головуванням заступника міністра юстиції України – голови Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександра Банчука. До цього заходу, який відбувся  у Центрі захисту дитини (за моделлю Барнахус) поблизу Вінниці, долучилася і керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король.

Вона взяла участь в обговоренні спільного наказу Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства юстиції України від 26 липня цього року. Цим документом затверджено Порядок реалізації пілотного проєкту щодо впровадження центрів захисту дитини (за моделлю Барнахус), стану реалізації вказаного пілотного проєкту, координації дій та напрацювання рекомендацій для удосконалення подальшої співпраці у пілотних регіонах.

До речі, на Вінниччині модель Барнахус діє уже четвертий рік. За цей час у безпечному турботливому середовищі проведено більше 70 допитів дітей, з яких майже 30 – у цьому році. За словами Наталі Король, Вінницький апеляційний суд ухвалив рішення, яким залишив у силі вирок із допитом саме у Центрі захисту дитини.

«Дитина не була в суді жодного разу, бо принцип роботи Барнахус – «не дитина йде до установ, а установи «йдуть» до неї в Барнахус». Це значно зменшує ризик повторної травматизації малолітніх і неповнолітніх від кримінальних правопорушень або свідків їх вчинення», – зауважила керівниця апарату ВАС.

Говорила вона на нараді і про виняткову роль суду в механізмі взаємодії учасників міждисциплінарної команди.

«Якщо немає справедливого судового рішення, а винних не притягують до відповідальності, то всі зусилля, спрямовані на захист дітей у демократичному суспільстві,  нівелюються», – вважає Наталя Король.

Зауважила, що закон виокремлює суддів, які спеціалізуються на розгляді справ з дітьми-обвинуваченими, а от спеціалізації стосовно розгляду справ з неповнолітніми потерпілими немає. Відтак учасники наради наголосили на важливості володіння навичками роботи з вразливими категоріями потерпілих та необхідності проведення відповідних навчальних семінарів.

Фото: Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної військової адміністрації

Вінницький апеляційний суд