Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча група обговорила зміни до Кодексу суддівської етики

09 серпня 2024, 15:51

В Києві відбулося чергове засідання робочої групи, яка працює над оновленням Кодексу суддівської етики. Організатором засідання виступила Рада суддів України за підтримки Програми USAID "Справедливість для всіх".

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов, зазначили, що оновлений Кодекс суддівської етики - це документ, що регламентуватиме дотримання суддею морально-етичних принципів як в повсякденному житті, так і в здійсненні правосуддя.

"Ми маємо усвідомлювати, що оновлений Кодекс має відповідати вимогам процесів, що відбуваються у судовій владі України, а також враховувати реалії життя у суспільстві. І ми маємо пам'ятати, що поріг етичних зобов'язань для судді в цих реаліях може тільки підвищуватися, а не знижуватися", - наголосив Богдан Моніч.

Саме з огляду на це до робочої групи увійшли не тільки члени Ради суддів України, які безпосередньо працюють над оновленням Кодексу та супроводжують звернення суддів до Ради, що пов'язані із їх застосуванням, а й представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Проєкту IDLO "Підтримка реформи судового врядування в Україні", Програми USAID "Справедливість для всіх", судді у відставці, науковці, міжнародні експерти та представниці Асоціації розвитку суддівського самоврядування.

Слід зазначити, що обговорення змін, які запропоновані до Кодексу суддівської етики, часто викликало гарячі дискусії, у яких, як переконані члени робочої групи, народжується істина, яка полягатиме в ретельно виписаних статтях.

Нагадаємо, що затвердження оновленого Кодексу суддівської етики винесено на розгляд делегатів ХХ чергового з'їзду суддів України, що відбудеться 18 вересня (19 вересня - резервний день) в Києві. 

Наступне засідання робочої групи заплановане на 30 серпня 2024 року.

Рада суддів України