Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підписаний спільний Наказ «Про затвердження Порядку реалізації пілотного проєкту щодо запровадження центрів захисту дитини (за моделлю Барнахус)»

02 серпня 2024, 10:45

26 липня було підписано спільний Наказ Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України № 2218/5/180/523/352-Н/1306 «Про затвердження Порядку реалізації пілотного проєкту щодо запровадження центрів захисту дитини (за моделлю Барнахус)», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 липня 2024 року за № 1151/42496. Ознайомитися із текстом Наказу можна за посиланням в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

Наказ розроблено з метою забезпечення проведення процесуальних дій за участі дітей, які є потерпілими або свідками у кримінальних провадженнях, в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також надання таким дітям комплексної соціальної, психологічної, правничої, домедичної та інших видів допомоги.

«Після початку повномасштабного вторгнення, реалізація моделі «Барнахус» набула першочергового значення. Вона забезпечує притулок для дітей, які постраждали від насильства, пропонуючи цілісний підхід до зцілення та правосуддя. Забезпечуючи догляд, захист та юридичну підтримку дітей під одним дахом, ми не лише захищаємо наших найуразливіших, але й закладаємо фундамент для майбутнього, побудованого на стійкості та надії», — прокоментував підписання документа заступник Міністра юстиції, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Олександр Банчук.

Повномасштабне російське вторгнення актуалізувало важливість здійснення дружнього до дитини правосуддя, яке дозволить уникнути повторної її травматизації під час процесуальних дій, сприятиме захисту прав дитини та забезпеченню її найкращих інтересів.

Також нагадаємо, що наразі в України працюють 12 центрів за моделлю «Барнахус».

Проєкт «Впровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей-постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» «Право на здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Довідково: Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Діяльність Центрів спрямовується на дітей віком до 18 років.

Міністерство юстиції України