Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про цінності та їхню сутність розмірковували члени ВРП і працівники секретаріату разом з філософом та письменником Тарасом Лютим

31 липня 2024, 17:05

Модеровану дискусію «Цінності як орієнтир мислення» провів для членів Вищої ради правосуддя та працівників секретаріату український філософ, письменник, професор кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тарас Лютий.

Захід відбувся за ініціативи Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III».

Керівниця Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» Оксана Цимбрівська у вітальному слові зазначила, що ідея організувати такий діалог виникла у зв’язку з тим, що цінності – це опора, яка має нас підтримувати у щоденних діях, думках і матеріалізуватися в нашій активності, а в ході дискусій та обміну думками можна глибше зрозуміти свою професійну місію.

Тарас Лютий окрему увагу учасників заходу зосередив на історичних аспектах формування цінностей, їх природу, трактування цінностей як загальних принципів, на підставі яких формується сенс життя.

Захід є важливим з огляду на те, що Вища рада правосуддя як орган, головним завданням якого є формування професійного і доброчесного суддівського корпусу, має не лише оцінити відповідність кандидата кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати правосуддя, а й з’ясувати його особисті цінності, моральні якості, що характеризують готовність свідомо і неухильно орієнтуватись у своїй діяльності та поведінці на принципи добра і справедливості. Призначення на посаду судді кандидата, поведінка якого відповідає критеріям доброчесності, врешті вплине на підвищення авторитету та суспільної довіри до судової влади.

З огляду на прагнення України стати членом Європейського Союзу, важливим є усвідомлення, що підґрунтям об’єднаної Європи є саме цінності, зокрема, дотримання верховенства права, справедливості та доброчесності – цінності, які не лише мають бути закріплені в Конституції та законодавчих актах, а й стати орієнтиром для українського суспільства.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя