Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 22 – 26 липня 2024 року

29 липня 2024, 14:38
ВРП внесе Президентові України подання про призначення 10 суддів до місцевих судів
 
23 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 5 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.
 
25 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 5 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.
 
ВРП звільнила шістьох суддів у відставку
 
23 липня 2024 року та 25 липня 2024 року ВРП вирішила звільнити суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:
  • Білову Ольгу Валентинівну – з посади судді Харківського окружного адміністративного суду;
  • Гусара Павла Івановича – з посади судді Красноградського районного суду Харківської області;
  • Бандуру Аллу Петрівну – з посади судді Млинівського районного суду Рівненської області;
  • Прядкіну Ольгу Валентинівну – з посади судді Полтавського апеляційного суду;
  • Мойсюка Миколу Івановича – з посади судді Сьомого апеляційного адміністративного суду;
  • Шевченко Ольгу Володимирівну – з посади судді Широківського районного суду Дніпропетровської області.

ВРП звільнила Віталія Колядова з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України

23 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Віталія Колядова з посади судді Старобільського районного суду Луганської області (відрядженого до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області) на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати ВРП. 19 червня 2024 року  палата вирішила притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею ПАГС Мариною Барсук

Суддя ПАГС Марина Барсук повідомила ВРП про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Зокрема про появу на різноманітних інформаційних ресурсах низки однотипних неправдивих маніпулятивних публікацій, які можуть сформувати у читачів думку про її заангажованість при розгляді справ. Також суддя звертає увагу на те, що з метою її дискредитації, висловлення їй та членам її родини погроз, невідомі особи використовують відомості, які містяться в деклараціях судді. Розповсюджено інформацію про транспортні засоби, якими користується суддя та члени її родини, а також особисті дані неповнолітнього сина судді. Судді також надсилали через месенджер «Telegram» повідомлення з погрозами.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні, відритому за фактами, повідомленими суддею ПАГС Мариною Барсук.

ВРП затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

23 липня 2024 року під час засідання Вища рада правосуддя затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, привівши його у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України».

Інформація щодо допуску до наступних етапів конкурсу на посади заступника керівника Служби дисциплінарних інспекторів та дисциплінарних інспекторів

ВРП вживає заходів для призначення нового члена Етичної ради

ВРП звернулася до міжнародних партнерів, які є суб’єктами формування Етичної ради, із проханням надати пропозиції щодо кандидата до складу цього органу.

12 липня 2024 року до ВРП надійшов лист члена Етичної ради Роберта Корді із проханням припинити його повноваження за власним бажанням із 31 липня 2024 року. На підставі цього листа видано наказ Голови ВРП від 23 липня 2024 року «Про дострокове припинення повноважень члена Етичної ради Роберта Корді».

24 липня 2024 року ВРП звернулася до іноземних дипломатичних представництв, акредитованих в Україні, із проханням надати пропозиції щодо кандидата до складу Етичної ради.

ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Господарського суду Дніпропетровської області

25 липня 2024 року ВРП тимчасово, до 12 вересня 2024 року, відсторонила від здійснення правосуддя суддю Господарського суду Дніпропетровської області у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною два статті 15, частиною три статті 27, частиною 2 статті 146 Кримінального кодексу України.

Конкурс на посаду керівника служби дисциплінарних інспекторів: як кандидатам уникнути типових помилок

У блозі для «Юридичної практики» Олена Ковбій, член Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора, член Вищої ради правосуддя розповідає про типові помилки, які в минулому призвели до недопуску кандидатів до конкурсу.

"Юридична практика"