Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар-практикум “Практика судів країн-членів Європейського Союзу та Суду ЄС у сфері міжнародного захисту: корисний досвід для України”

29 липня 2024, 13:24

26 липня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Благодійним фондом "Право на захист" та Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) провели семінар-практикум  "Практика судів країн-членів Європейського Союзу та Суду ЄС у сфері міжнародного захисту: корисний досвід для України" для суддів Верховного Суду, апеляційних, окружних адміністративних та місцевих загальних судів.

Семінар-практикум проводився з метою обміну досвідом суддів України та Європейського Союзу, а також спеціалістів у галузі права з УВКБ і Європейської Ради у справах біженців та вигнанців (ECRE) у сфері міжнародного захисту.

Вітальними виступами захід відкрили начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Любов Гончар, програмна менеджерка БФ "Право на захист" Софія Кордонець та старша радниця з питань захисту УВКБ ООН в Україні Сара Еліотт.

Під час семінару-практикуму було представлено дві важливі теми: "Суд Європейського Союзу як інтерпретатор права ЄС у сфері міжнародного захисту" та "Національні судді як інтерпретатори права у сфері міжнародного захисту".

Теми доповідачів є надзвичайно актуальними в контексті прагнення України до євроінтеграції, адже правильне застосування права ЄС стає все більш важливим у діяльності національних судів. У зв’язку з цим, обмін досвідом та знаннями про особливості застосування європейського права на національному рівні сприятиме підвищенню якості правосуддя та інтеграції України в європейський правовий простір. Доповідачами виступили практикуючі судді та міжнародні експерти.

Олеся Радишевська, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, під час виступу представила доповідь на тему "Чи потрібно і як застосовувати суддям України практику Суду Європейського Союзу?", в якій розглянула питання, пов’язані з правом ЄС та його джерелами, acquis ЄС, європейською інтеграцією нашої держави та Угодою про асоціацію, особливостями застосування права ЄС національними судами на прикладі діяльності Верховного Суду.

Ларс Бей Ларсен, суддя Суду Європейського Союзу, ознайомив з  практикою Суду Європейського Союзу у сфері міжнародного захисту, а також поділився важливими аспектами практики Суду ЄС та практичними порадами, як цей досвід може бути корисним для вдосконалення українського правосуддя.

Тема є досить актуальною, адже вивчення практики Суду ЄС допоможе Україні забезпечити більш ефективний захист прав біженців та шукачів захисту. Досвід країн-членів ЄС є особливо цінним у контексті євроінтеграційних прагнень України та гармонізації її законодавства з нормами ЄС, зокрема, у сфері міжнародного захисту.

Боштян Залар, Старший суддя апеляційного підрозділу Адміністративного суду Республіки Словенія, Президент Європейського відділення Міжнародної асоціації суддів у справах біженців та мігрантів, ad hoc суддя Європейського суду з прав людини, презентував доповідь на тему "Виклики для національних суддів країн-членів ЄС у справах про міжнародний захист", у якій було розглянуто 12 ключових викликів. Серед них: системна інтеграція прецедентного права ЄСПЛ та Суду ЄС у національну юриспруденцію, використання загальних принципів права у справах, пов’язаних з притулком, абсолютний захист заборони катувань та нелюдського поводження, вирішення проблеми відсутності документальних доказів, оцінка ризику, пов’язана з прогнозуванням майбутніх подій, виклики у застосуванні цивільного процесуального кодексу в адміністративних спорах щодо притулку, соціально-культурна дистанція між шукачем притулку та суддею, перехід від культури невіри до структурованого підходу оцінки достовірності, чутливість до особливої вразливості заявників, подолання упередженостей та стереотипів, винесення рішень під тиском навантаження та часу, професійне вигорання та втома від співчуття серед імміграційних суддів. Ця доповідь є особливо важливою в контексті розширення правового співробітництва та інтеграції України до ЄС, оскільки допоможе національним суддям краще зрозуміти та застосовувати практику європейських судів.

Учасники семінару-практикуму мали змогу поставити доповідачам додаткові запитання з тематики їх виступів та подискутувати з озвученої проблематики.

За результатами роботи судді-учасники отримали Сертифікати Національної школи суддів України.

Національна школа суддів України