Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 8 – 12 липня 2024 року

17 липня 2024, 09:25

Суддю Добропільського міськрайонного суду Донецької області Здоровицю Олену Володимирівну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Перша Дисциплінарна палата ВРП 8 липня 2024 року.

 

У газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" опубліковано оголошення про скликання з’їзду суддів України

У газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" від 06 липня 2024 року опубліковано оголошення про скликання Радою суддів України ХХ чергового з’їзду суддів України.

 

ВРП звільнила трьох суддів у відставку

9 липня 2024 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Гирича Сергія Васильовича – з посади судді Личаківського районного суду міста Львова;

Борсука Петра Павловича – з посади судді  Апеляційного суду Волинської області.

11 липня 2024 року ВРП вирішила звільнити суддю Харківського окружного адміністративного суду Зоркіну Юлію Володимирівну у зв’язку з поданням заяви про відставку.

 

ВРП тимчасово відсторонила двох суддів від здійснення правосуддя

Суддю Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталію Анатоліївну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП. Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Третя Дисциплінарна палата ВРП 10 липня 2024 року.

Суддю Лисичанського міського суду Луганської області Березіна Андрія Григоровича, відрядженого до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області, тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП. Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Друга Дисциплінарна палата ВРП 10 липня 2024 року.

 

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у І півріччі 2024 року

Протягом січня – червня 2024 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано 2567 звернень громадян та 674 запити на інформацію; 1257 звернень надійшло від громадян на телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26. Співробітниками секретаріату ВРП підготовлено 7182 супровідних листа про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 12 380 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 14 772 аркуші проєктів документів ВРП.

На офіційному вебсайті ВРП упродовж шести місяців 2024 року оприлюднено 3101 акт ВРП, 1528 інших документів, 389 новин; у соціальних мережах ВРП розміщено 833 інформаційних матеріали.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення судді до Олевського районного суду Житомирської області

11 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подання Президентові України про призначення Нижника Григорія Петровича на посаду судді Олевського районного суду Житомирської області.

 

ВРП звільнила суддю Ігоря Решетняка за вчинення істотного дисциплінарного проступку

11 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області (відрядженого до Дружківського міського суду Донецької області) Решетняка Ігоря Володимировича на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Другої Дисциплінарної палати ВРП про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина восьма статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

 

Григорій Усик: «Розгляд резонансних скарг на суддів — зона відповідальності кожного члена ВРП»

Інтерв’ю Голови ВРП Григорія Усика для видання «Дзеркало тижня».

 

У ВРП відбулося навчання з питань пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

12 липня 2024 року у ВРП за участю представників Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям, Департаменту організації заходів цивільного захисту, Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту та Головного управління ДСНС України у м. Києві проведено навчання з питань пожежної безпеки та дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, у якому взяли участь члени ВРП та 82 працівники секретаріату Ради.

 

ЄС буде найбільш вимогливим у питаннях виконання Україною євроінтеграційного процесу щодо просування судової реформи відповідно до переговорного розділу 23 «Судова влада та фундаментальні права»

Про це сказав Голова ВРП Григорій Усик на засіданні Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ», під час якого обговорили перший звіт третьої фази Проєкту, а також підбили підсумки співпраці з українськими органами влади у сфері юстиції та судоустрою.

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що з 1 листопада 2023 року (від часу відновлення дисциплінарної функції) до кінця 2023 року було зареєстровано 14 004 дисциплінарні скарги. Протягом січня – червня 2024 року надійшло ще понад 4 тис. скарг. Середня кількість скарг, що надходять за місяць, – близько 700, члени ВРП в середньому розглядають 900 скарг на місяць. Із листопада 2023 року до червня 2024 року розглянуто близько 5 тис. дисциплінарних скарг.

Детальніше – за посиланням.

"Юридична практика"