Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄС буде найбільш вимогливим у питаннях виконання Україною євроінтеграційного процесу щодо просування судової реформи відповідно до переговорного розділу 23 «Судова влада та фундаментальні права»

16 липня 2024, 15:05

Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик на засіданні Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ», під час якого обговорили перший звіт третьої фази Проєкту, а також підбили підсумки співпраці з українськими органами влади у сфері юстиції та судоустрою.

Відповідаючи на запитання модератора сесії про виконання Вищою радою правосуддя дисциплінарної функції, Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що з 1 листопада 2023 року (від часу відновлення дисциплінарної функції) до кінця 2023 року було зареєстровано 14 004 дисциплінарні скарги. Протягом січня – червня 2024 року надійшло ще понад 4 тис. скарг. Середня кількість скарг, що надходять за місяць, – близько 700, члени ВРП в середньому розглядають 900 скарг на місяць. Із листопада 2023 року до червня 2024 року розглянуто близько 5 тис. дисциплінарних скарг.

За результатами розгляду дисциплінарних скарг Дисциплінарні палати ВРП ухвалили 65 рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, накладено такі стягнення, як попередження – щодо 31 судді, догана з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу протягом одного місяця – стосовно 10 суддів, сувора догана з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу протягом трьох місяців – щодо 8 суддів, подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя – стосовно одного судді, подання про звільнення судді – щодо 17 суддів.

Одним із критеріїв, що впливають на оперативність розгляду дисциплінарних скарг, Григорій Усик назвав не заповнений склад ВРП – 17 членів ВРП замість 21 члена, визначеного законодавством. Така ситуація часто призводить до відсутності кворуму під час розгляду деяких важливих питань, наприклад розгляду скарг суддів на рішення Дисциплінарних палат або ухвалення рішень про внесення Президентові України подання про призначення суддів на посади.

Голова ВРП звернув увагу на дефіцит суддів в українських судах: «ВРП ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення 357 суддів, водночас у 2023–2024 роках звільнилися понад 450 суддів. Верховенство права, доступ громадян до правосуддя за такого катастрофічного дефіциту суддівських кадрів забезпечити проблематично. Тому основна увага Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя має бути зосереджена на питанні наповнення суддівського корпусу».

Григорій Усик наголосив: «Європейський Союз буде найбільш вимогливим у питаннях виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань щодо просування судової реформи відповідно до переговорного розділу 23 "Судова влада та фундаментальні права"».

Очільник ВРП висловив вдячність міжнародним партнерам, зокрема Проєкту ЄС «Право-Justice», за надану методологічну та матеріально-технічну підтримку і допомогу на євроінтеграційному шляху. Зазначив також, що надзвичайно цінними є довіра міжнародних партнерів до діяльності тих конституційних органів України у сфері правосуддя, які нещодавно відновили свою роботу, та розуміння проблем судової влади нашої держави.

Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш зосередив увагу, зокрема, на проблемі відсутності приміщень, у тому числі для служби дисциплінарних інспекторів. Розповів про плани щодо створення робочої групи, яка має звернутися до Кабінету Міністрів України стосовно забезпечення цієї служби приміщенням і всім необхідним.

«Якщо ми проведемо конкурс, відберемо найкращих людей, але не забезпечимо їх робочими місцями, не створимо їм умов для роботи, усі реформи будуть зведені нанівець», – наголосив народний депутат.

Керівник компоненту «Судова реформа» Проєкту ЄС «Право-Justice» Володимир Чабан зазначив, що протягом звітного періоду Вищій раді правосуддя було надано допомогу у вигляді експертної підтримки. Зокрема, фахівці Проєкту входили до складу робочих груп, наприклад із напрацювання показників доброчесності, узагальнення дисциплінарної практики. Крім того, Проєкт ЄС «Право-Justice» сприяв розвиткові співпраці ВРП з Європейською Мережею Рад Правосуддя, зокрема щодо участі представників ВРП в заходах і засіданнях робочих груп ЄМРП, а також організував візит представників Вищої ради правосуддя як спостерігачів для участі у роботі Генеральної асамблеї Європейської Мережі Рад Правосуддя, яка відбулася у Римі 12–14 червня 2024 року.

Вища рада правосуддя